Några saker jag vill säga till dig som är gravid

Jag har aldrig känt mig så skör som när jag var gravid. För mig som har jobbat med min självkänsla och en negativ självbild under flera år var det som att forslas tillbaka i tiden. Jag var så himla vilsen och ängslig. Jag fick jobba hårt för att inte gå under. Det var som att jag inte längre visste vem jag var. Jag längtade bort.

Jag hade inte riktigt förmåga att ta in att graviditeten var en kort tid av mitt liv. Jag kunde inte helt ta in att det skulle kännas annorlunda efteråt. Lika lite kunde jag glädjas åt att det skulle vara värt det när barnet väl kom eftersom jag inte visste hur fantastiskt det skulle vara att bli mamma. Det var, för mig, helt ogreppbart när människor sa att jag skulle glädjas åt det som en graviditet skulle ge mig: ett barn.

Jag förstod det och jag jobbade med det, men samtidigt kunde jag inte leva som jag önskade. Känslorna var överallt och det gjorde mig otroligt skör. Jag njöt inte särskilt av att vara gravid. Det gjorde mig litet ledsen. Jag tyckte inte om min kropp. Det gjorde mig också ledsen. När människor kommenterade den växande magen fick jag en obehaglig känsla i kroppen och började gå i försvar. Som om jag trodde att jag behövde rättfärdiga att jag inte såg ut som jag brukade. Det var ingens fel att det kändes på det sättet, men jag kände ändå en slags sorg över att jag inte bara kunde njuta. Ibland kändes det till och med som ett misslyckande. Idag accepterar jag att det är så det blev för mig och kan se varför jag inte lyckades landa i gravidbubblan.

När jag nu befinner mig på andra sidan och Liten har hunnit bli nästan åtta månader känns det givetvis annorlunda. Idag kan jag tänka mig att göra om hela resan trots att det var en mental och kroppslig prövning. Idag har jag kommit till den punkt att jag vill ha fler barn. Om det är möjligt. Det vet vi ju inte förstås. Att bli gravid trots PCOS och cystor i ägglådan var ett mirakel, men om det faktiskt är en möjlighet vill jag hemskt gärna ha fler barn. När vi är redo.

img_3656-1

Det finns några saker jag vill säga till dig som är gravid. Jag vill säga dem till mig själv också – för jag vet att en del av mig behöver höra dem. Min självkänsla rubbades enormt under tiden som gravid och jag fick jobba jobba jobba för att inte trilla ner i ett mörkt hål. Jag vet att du kanske inte orkar ta in det jag vill säga till dig, men jag kommer att säga det ändå.

DU DUGER SOM DU ÄR. .

Du.Duger.Som.Du.Är.

Jag vet att det kan vara svårt att känna igen sig själv och att utveckla en negativ självbild. Om du som jag har jobbat med låg självkänsla och en skev självbild tidigare i livet kan det kännas som att din personliga utveckling går bakåt. Du kanske inte känner igen dig själv och du kanske blir arg på dig själv för att du beter dig så märkligt. Så arg för ingenting. Så hård och orättvis mot dig själv. Din kropp växer i alla möjliga vinklar och vrår, och det känns som att du aldrig ska bli dig själv igen.

Och vet du?

Det kanske du aldrig blir på det sätt du längtar efter just nu, men allting kommer att bli bra. Under tiden är det okej att inte älska att vara gravid men du behöver komma ihåg att du duger precis som du är. Du är mer än en växande kropp – och även om det är svårt att förstå och ta in kommer du att utvecklas mer än du trodde var möjligt när du blir mamma.

Jag vet att känslorna åker berg- och dalbana som gravid och att det som känns bra ena stunden kan kännas fel nästa stund. Våga landa i att din graviditet är din graviditet och att du inte behöver jämföra dig med andra. Du behöver inte prestera något som gravid för att duga. Tro mig när jag säger att det kommer att vara värt att vara gravid när barnet kommer, men tro mig också när jag säger att det kan ta lite tid att känna så. Det finns liksom inget rätt eller fel när det kommer till känslor kring graviditet, förlossning och tiden efteråt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s