En önskan om en snippa som kan hålla hela livet

Efter graviditeten är de flesta kvinnor pepp på att komma igång med träningen. Dels för att träning kanske inte har blivit av på regelbunden basis under graviditen, och dels för att en vill jobba med sin post gravida kropp. Jag vet själv hur rackarns pepp jag var på att komma igång och känslan av att bo i en kropp som inte kändes som min gjorde sannerligen att jag ville börja träna igen.

Det är kalasbra att känna peppen och att viljan inför att börja träna finns där, men låt oss komma överens om en sak: det första steget är att stärka upp kroppen inifrån och ut. Att ta ett steg i taget. Kroppen har förändrats mycket under graviditeten. Muskulaturen försvagas och vi tappar kontakt (hur mycket är olika) med bäckenbotten, djupa magen och djupa ryggen, den raka bukmuskeln går isär för att barnet ska få plats, bukhinnan som håller ihop den raka bukmuskeln töjs ut, huden töjs ut. Vi går upp i vikt – en del mer, andra mindre. En tung mage påverkar också hållningen: vi får en alltmer framåtlutande karaktär. Det tar, som ni säkerligen förstår, tid att arbeta tillbaka till utgångsläget – beroende på vad du har gjort under din graviditet.

Det är svårt att veta hur en ska börja och vad en får göra. Jag kände mig helt sabla förvirrad när jag skulle börja med min post baby shape up-tränining, men försökte lyssna på kroppen och inte pressa för hårt trots att hjärnan ville. Jag var tämligen påläst kring vad som händer i kroppen under en graviditet och började ganska tidigt med appen ”Mammamage”. Trots det tyckte jag att det var svårt att veta när jag skulle bromsa och när jag skulle gasa. Min snittmage verkade leva sitt eget liv, och tidvis kändes den som ett stort, svart hål. Runt halvåret började jag misstänka att jag hade en delning och sökte med ljus och lykta efter någon som kunde undersöka mig. När jag sedan gick utbildningen till certifierad mammamagetränare i mars föll allt på plats. Jag lärde mig så otroligt mycket om kvinnokroppen och förstod att jag, trots att jag hade tagit träningen stegvis, hade slarvat med de första stegen i återträningen.

Jag fick backa bandet och börja arbeta med att stärka upp ännu mer inifrån och ut. Jag behövde framför allt lära mig att kontrollera min delning och stärka upp både bäckenbotten och djupa magen för att fortsättningsvis kunna använda min kropp på det sätt jag ville. Jag ägnade många månader åt att återträna djupa magen stegvis och ökade successivt. Under den tiden var jag försiktig med annan träning och gjorde ingenting som inte kändes bra eller som gjorde att jag inte kunde hålla aktiveringen i bålen. Nej, det är inte så himla roligt att göra tråkiga övningar vareviga dag. Det är inte så roligt att borsta tänderna ett par minuter morgon och kväll heller, men vi gör det för att inte få äckliga tänder.

Emma Blixt2

 

Emma Blixt

Min erfarenhet är dock att många post gravida kvinnor inte helt inser vikten av att ta en sak i taget och tyvärr inte tar återträningen av bäckenbotten och djupa magen på särskilt stort allvar. Många gör ingenting för att sedan göra ytterligare ingenting för att sedan vänta en tid och därefter köra på precis som vanligt. En kanske inte gör någon återträning på sex – tolv månader för att sedan ge sig ut att springa på vilja. Tja, det är inte omöjligt att springa ett par kilometer på vilja men den stora frågan är hur kroppen mår efteråt om organ och muskulatur inte hålls på plats.

Kanske är det på det här sättet för att vi inte får information om hur en graviditet påverkar kroppen. Kanske för att vi inte särskilt öppet pratar om allt som händer med våra kroppar under och efter en förlossning. Min uppfattning är att eftervården för förlossningar och informationen som når gravida och nyblivna mammor behöver en rejäl uppdatering. Att kunna knipa runt ett finger sex veckor efter förlossningen innebär just att du kan knipa runt ett finger – inte att du kan kontrollera kroppen fullt ut. De flesta kvinnor är med andra ord inte redo för att börja springa sex veckor efter en förlossning. Att utsätta bäckenbotten för stor påfrestning för tidigt kan leda till framfall och det är sannerligen inte något att ta lätt på.

Låt säga att du genomgick en större operation och var nedsatt under en längre tid. Skulle du då efter ett par veckor försöka köra på som vanligt? Skulle du ge dig ut och försöka springa trots att din kropp smärtade och gjorde ont? Din läkare skulle råda dig att ta en sak i taget och ge tips på rehabprogram för att stärka upp kroppen gradvis. Du skulle troligen lyssna då eftersom du inte vill skada dig ännu mer eller få ont i kroppen. Samma sak gäller ju efter en graviditet och förlossning: att ta en sak i taget. Din kropp har burit ett barn och genomgått en stor förändring. Du har fött ett barn (vaginalt eller kejsarfödsel) och det har påverkat dig.

För mig känns det viktigt att få ägna livet åt att jobba med kvinnor och deras fantastiska kroppar. I det arbetet ingår det också att öppet lyfta det vi inte pratar om. För det är mycket med våra kroppar och de förlossningsskador vi har som vi inte berättar för andra. Många kvinnor lider och berättar sällan för någon om hur det egentligen är – kanske inte ens sin partner. Jag önskar att vi kunde bli bättre på att p r a t a om det, ta våra kroppar på allvar, arbeta för att minska skadorna och lära oss hur vi ska stärka kroppen inifrån och ut. Vi ska ha våra snippisar och kroppar hela livet ❤

 

5 tankar om “En önskan om en snippa som kan hålla hela livet

 1. J

  Hm, undrar vad en sån som jag ska börja med. Har inte tränat särskilt seriöst eller aktivt / regelbundet på flera år innan jag blev gravid. Har fött två barn med två års mellanrum (lilla är snart 1,5 år) och jag har fortfarande inte kommit igång med någon träning. Några väldigt halvhjärtade och sporadiska knipövningar är väl allt 😦

  Gilla

  Svara
  1. Cilla Inläggets författare

   Jag skulle rekommendera dig att börja från början. Du kan ta kontakt med en certifierad mammamagetränare där du bor (uppdaterad lista finna på mammamage.se) eller vända dig till en personlig tränare med rätt kunskaper om kvinnokroppen. Har du inte den möjligheten kan du ladda ner appen ”Mammamage” och ta en nivå i taget (en mammamagetränare kan hjälpa dig med att visa hur du ska aktivera bäckenbotten och djupa magen om du är osäker). Appen är uppbyggd i nivåer där de första nivåerna handlar mkt om att hitta tillbaka till muskelarbetet och intensitet ökar successivt. Om du inte har gjort något återträning är det där arbetet behöver börja. Och jag vet – det är tråkigt och det tar lite tid men det ger utdelning i längden! Därefter behöver självfallet varje kvinna utgå ifrån var en själv befinner sig. Promenader kan vara en bra början för någon, att testa konditionen på spinningpass fungerar för någon annan eller att börja stärka upp gruppen gradvis med hjälp av styrketräningsövningar anpassade för den post gravida kroppen fungerar för den tredje.

   Är du osäker kan det vara bra att ta hjälp av någon som är utbildat på området eller som kan bidra med lite vägledning. Många tycker att det är en dyr och ibland onödig utgift, men det kan också vara de mest välinvesterade pengarna du ger dig själv.

   Lycka till!

   Gilla

   Svara
   1. J

    Tusen tack för att du tog dig tid att svara så utförligt! Det är nog dags att ta tag i det oundvikliga och prioritera mig själv då och då 😉

    Gilla

 2. Michaela.aca

  Hej!
  Går det bra om jag länkar detta inlägg från min blogg? Riktigt bra inlägg!! Precis exakt vad jag behöver läsa, dagligen just nu! Födde barn den 22e och är utbildad PT men samtidigt väl otålig och vill bara dra 100kg i mark igen.. detta inlägg borde jag Ha skrivet i taket över sängen!

  Mvh
  Michaela

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s