En hälsning från Cilla 2015

Då var det dags för ännu ett årsbrev. Det här är alltså en hälsning från Cilla 2015 till Cilla 2016. Brevet publicerades för ungefär ett år sedan och dyker nu upp igen som en påminnelse och en hälsning från förra året.

Kära Cilla,

Året 2015 var på något sätt året som försvann. Inte som de där åren när du gick omkring med krossat glas i magen och längtade bort till något annat utan som att allting gick så fort. 2015 sa bara svisch. Som gravid var det som att du omslöts av en kokong där världen utanför blev mindre och mindre. På ett sätt var det häftigt – att så fullständigt gå upp i ett växande liv i magen. De första sparkarna – så utomjordiskt magiskt. Samtidigt var det svårt att vara i den där kokongen och du kämpade med dina hjärnspöken under hela graviditeten. Nio månader var en l å n g tid att vara gravid och det var helt enkelt inte din grej. Det är helt okej att känna så, och att inte tycka om att vara gravid innebär inte att du inte kommer att vilja ha fler barn. Om möjligheten finns tror jag faktiskt att du vill det. Även om du älskar att vara mamma är det inte din enda identitet. Det är också okej att känna så. Somliga människor hittar sig själva när de blir föräldrar och går fullständigt upp i att vara förälder. För dig är det viktigt att få vara din egen också. Det är också helt okej. Du behöver inte välja en enda identitet. Livet går att kombinera i all oändlighet.

Under graviditeten funderade du mycket på dina föräldrars skilsmässa. Somliga dagar kände du dig sviken och bortglömd. Andra dagar bara förbannad. Jag antar att det lätt blir på det sättet när en själv ska bli förälder. Skriv en bok. Släpp taget. Passera gå. Du tänkte också mycket på din personliga utveckling och vissa dagar visste du inte om du någonsin skulle bli dig själv igen. Skulle du behöva börja om från början? Tänk om kreativiteten, lusten och drivkraften inte skulle komma tillbaka. Ibland tvekade du och oroade dig, men det tog inte särskilt många veckor innan du kände dig lite mer som dig själv igen. Opreggo och pepp på livet.

Ditt sockerberoende var också något du funderade mycket på under graviditeten och den första tiden efter förlossningen,. Det var som att du visste att du skulle släppa taget och få ett återfall. Det var som att du hela tiden balanserade på en tunn lina hela vägen. Du trillade inte dit, men jag tror att du insåg på riktigt vilken trigger socker i allmänhet är för dig och smågodis i synnerhet. I skrivande stund har du varit ren i 78 dagar. Låt oss hoppas att det blir många, många fler dagar än så.

Och Siri. Det där lilla embryot som kom ut som en egen liten person med egen vilja. Ut genom magen och inte genom snippan. Så besviken du var för det! Fast det gick ju bra det också och även om det tog lite längre tid att komma tillbaka på banan efter kejsarsnittet gjorde du det himla bra. Det måste jag säga. Du är beslutsam när du vill något. Det kan ingen ta ifrån dig.

Det här är mina förhoppningar för 2016:

Om 2015 var året som försvann tror jag att 2016 är året när vinden vänder. Du kommer att bana väg och skapa möjligheter. Du kommer att genomföra dina planer. Du kommer att fortsätta vara kapten på båten. Jag tycker att du är cool som vågar jaga dina drömmar. Vi kan alltid lära oss från våra misstag och utvecklas, men jag tror att det vi ångrar mest är sakerna vi aldrig gjorde. En trygghetsnarkoman vinner aldrig. Glöm inte bort det.

Kom ihåg att vara good enough även som mamma. Du insåg snabbt att den dagen en blir gravid och får barn går en med i en klubb en inte visste fanns; mammaklubben. Och mammor kan vara skrämmande otäcka ibland. Gör din grej och våga lita på att du är den bästa föräldern till ditt barn. Be om hjälp när det blir för mycket. Du behöver inte klara av allting på egen hand. När du är mitt i en jobbig period kan det vara svårt att tro att det någonsin ska gå över, men kom ihåg att det gör det. Och det blir bättre! Det må vara det absolut sämsta rådet föräldrar slänger sig med men det ligger någonting i det. Det blir bättre och det blir sämre och det blir annorlunda. Livet förändras hela tiden och som småbarnsförälder får en sannerligen lära sig att åka med. Vad som fungerade ena dagen kan gå fetbort den andra dagen. Typ.

IMG_0155

Stäng av telefonen och datorn och krama Mr så ofta du kan. Ni gör det här med småbarnstiden riktigt bra, även om det första året som förälder inte är året när en satsar på sin vuxenrelation. Se till att vårda det ni har och glöm inte att hålla handen så ofta ni kan. Mänsklig värme är botemedel på mycket. Och inför en dejtkväll en gång i månaden (ish). Det behöver inte vara utemiddagar, bio och vin varje gång. Det räcker med hångel och fotmassage i soffan. Tala om för honom hur mycket du älskar honom och hur lycklig du är för ert liv tillsammans. Han ger dig riktning i livet. Härifrån och till evigheten. ❤

IMG_9957cillajockesiri2

Ta alla chanser du får att föreläsa. Träna, be om feedback och utvecklas. Det är sällan du känner dig så levande som när du föreläser. Gå kursen Powerpresentation för Elaine när du får chansen. Det är värt varenda krona (spara!). Du behöver inte jobba heltid som lärare om du inte vill. Du är den som skapar din egen tillvaro och om du tror att du mår bäst av att leva ett annat liv är det enbart du som kan skapa det livet. Att jobba lite mindre behöver inte vara fel. Du kommer att känna i magen när det närmar sig vad som är rätt för dig. Under tiden hoppas jag att du ändå njöt av att vara hemma med Siri. Det är verkligen inte roligt att vara föräldraledig varje dag, men det är ändå en ynnest att du bor i ett land där en får vara hemma med sitt barn.

Jag hoppas att du har fortsatt att skriva på din bok. Du kanske till och med har sålt in din idé till något bokförlag vid det här laget. Fortsätt att gå din egen väg. Fortsätt att arbeta med din självkänsla och utveckla dig själv. Fira dina framgångar. Och var inte rädd; kom istället ihåg att livet blir mer spännande och utvecklande om du vågar göra det där du vill istället för att lägga tid på att vara rädd och bry dig om vad andra tycker. Du är en sån som rockar.

Kram Cilla från 2015

IMG_1556

1 thought on “En hälsning från Cilla 2015

  1. Ping: En hälsning till Cilla 2018 | LEVA LÄNGE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s