Flexar min mental muskel och tackar för järnpsyket idag

I somras, när jag hade som mest besvär med min mage, fick jag remiss för gastroskopi. Idag var det dags. Jag var förberedd på att det skulle vara obehagligt och kände mig något nervös. Framför allt var jag hungrig eftersom jag enbart fick äta en enkel frukost innan klockan 06 och sedan skulle hålla mig ifrån mat och vätska fram till undersökningen kl 13.

img_0866

Alltså boy! Vad sjukt obehagligt. Och vad är det med Västerviks sjukhus att bara ha snygga läkare? För några år sedan gjorde jag en rektoskopi för att undersöka ändtarmen (not so much pleasure det heller!) och in kom en läkare i min ålder och ba: Hej, det är jag som är Doktor Christian och ska undersöka dig idag. Har tömningen av tarmen gått bra?

Ja, jättebra Doktor Christian. Nu ska jag bara dö en smula.

Samma visa idag. In kommer en snygg man i 40 års åldern och jag ba kände att jahopp, here wo go again. Det var självfallet inte lika utlämnande att undersöka matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen som ändtarmen men i den här undersökningen ingick det kräkreflexer, luftrapar, djupandning och mycket dreglande. Fast det gick bra. Det gjorde det faktiskt även om det gjorde lite ont, men jag fick ju behålla kläderna på. Jag tackar förmågan att djupandas och flexar min mentala muskel. Tack yoga och styrketräning för mental styrka.

Det fanns inget i tarmen som såg farligt ut och det var givetvis huvudsyftet med undersökningen. Då kan jag liksom släppa tanken på att det finns något i magen som inte är för min hälsa. Däremot syntes en viss magkatarr fortfarande och helst ska jag undvika kaffe, alkohol och stress i möjligaste mån. Läkaren tyckte att det kändes rimligt att jag undvek gluten trots att jag inte är glutenintolerant på papper eftersom många patienter inte tål gluten i större mängd. Om proverna inte visar något särskilt ska jag fokusera på att äta fortsatt bra och rent, dricka mindre kaffe och alkohol (typ inget då eftersom jag i princip har jag gett upp både kaffe och vin) och inte stressa. Han trodde också att den största anledningen till mina magbesvär fortfarande är PCOS och de cystor som jag har på äggstockarna. Jag upplever ju att det har blivit värre efter graviditeten och jag misstänker att det är mina hormoner som är lite all over the place.

Nå väl. Undersökningen är genomförd och jag kan fokusera på bra mat i bra mängd och ge min kropp all den kärlek och respekt den förtjänar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s